Το μέλλον της γυναίκας μεταλλειολόγου ανοίγεται σε πολλά νέα πεδία

Το μέλλον της γυναίκας μεταλλειολόγου ανοίγεται σε πολλά νέα πεδία

Η κυρία Μάρθα Γρόσσου-Βαλτά είναι Διπλωματούχος Μεταλλειολόγος Μηχανικός του ΕΜΠ με πολυετή εμπειρία και καταξίωση στον τομέα της έρευνας και επεξεργασίας των ΟΠΥ. Η κυρία Βαλτά αποφοίτησε ανάμεσα στις πέντε πρώτες γυναίκες που υποδέχθηκε η Σχολή της και, ενάντια στις ισχυρές προκαταλήψεις που υπήρχαν στον κλάδο στα τέλη της δεκαετίας του 1960, αποτέλεσε υπόδειγμα ακούραστης και αφοσιωμένης επαγγελματία.

Ε.: Ο κλάδος των ΟΠΥ είναι ένας ιδιαίτερα απαιτητικός χώρος με προφίλ που ισορροπεί, διαχρονικά -και, ίσως, παράδοξα- μεταξύ της αναγκαιότητας του ως απαραίτητος αρωγός στις σύγχρονες τεχνολογίες και των παραδοσιακών δομών διοίκησης και λειτουργίας. Πώς επιλέξατε να δραστηριοποιηθείτε σε αυτόν τον τομέα;

Μάρθα Γρόσσου-Βαλτά: Μπορώ να πω πως η επιλογή να σπουδάσω μεταλλειολόγος ήταν τυχαία, ωστόσο η μετέπειτα ενασχόληση μου στον τομέα της επεξεργασίας των ΟΠΥ ήταν μια επαγγελματική διαδρομή που επέλεξα συνειδητά να ακολουθήσω και, βέβαια, αγάπησα. Το σημαντικότερο, ίσως, έναυσμα ήταν και παραμένει η επίγνωση της ευρύτερης σημασίας των ορυκτών πρώτων υλών αλλά και οι αλλαγές που έχουν επέλθει στη σύγχρονη κοινωνία σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση τους.

Πιο συγκεκριμένα, η σταδιακή εξάντληση των πλούσιων ορυκτών φυσικών πόρων, οι περιβαλλοντικοί περιορισμοί που τίθενται στη λειτουργία των μεταλλευτικών επιχειρήσεων σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, η ενεργή και καταλυτική, πολλές φορές, συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στη μεταλλευτική ανάπτυξη, η αλματώδης εξέλιξη της τεχνολογίας, οι συνεχώς νέες δημιουργούμενες ανάγκες για νέα προϊόντα και ο αυξανόμενος διεθνής ανταγωνισμός, μετά από την παγκοσμιοποίηση των αγορών είναι ζητήματα που κατέστησαν και καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για αλλαγή πορείας στη μεταλλευτική έρευνα, αποτελώντας και την προσωπική μου πρό(σ)κληση για ενεργή συμμετοχή στο μέλλον του τομέα.

Η επιλογή να σπουδάσω μεταλλειολόγος ήταν τυχαία, ωστόσο τη μετέπειτα επαγγελματική μου διαδρομή την επέλεξα συνειδητά και, βέβαια, την αγάπησα

Ε.: Πείτε μας λίγα λόγια για την εμπειρία σας ως επαγγελματία στον τομέα των ΟΠΥ. Ποια αναγνωρίζετε ως τη μεγαλύτερη πρόκληση που κληθήκατε να αντιμετωπίσετε, ως σήμερα, στο εργασιακό περιβάλλον σας;

Μάρθα Γρόσσου-Βαλτά: Τα εμπόδια που συνάντησα μέσα από μία επαγγελματική διαδρομή 37 ετών στο περιβάλλον του ΙΓΜΕ (νυν ΕΑΓΜΕ) ήταν λίγα. Φυσικά, η τάση του αντρικού στοιχείου να επιδιώκει να υπερτερεί και να καταλαμβάνει τις υψηλόβαθμες θέσεις ήταν πάντα εμφανής, ωστόσο με σταθερές αξίες την επιμονή, την εργατικότητα και το γνωσιακό υπόβαθρο, μπορούσε και αυτό το ζήτημα να αντιμετωπιστεί!

Αυτό που αποτέλεσε για εμένα την μεγαλύτερη πρόκληση ήταν η ενασχόληση μου με τα προγράμματα χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, άλλοτε στο ρόλο της συντονίστριας, άλλοτε ως μέλος σε ομάδα έργου αλλά, και με τη βαρύνουσα ευθύνη του ανεξάρτητου εξεταστή (reviewer). Η πορεία αυτή ξεκίνησε κυριολεκτικά από το μηδέν και, μέσα από σκληρή δουλειά σε μεγάλο αριθμό εθνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων, οδήγησε σε διεθνή προβολή και αναγνώριση στο χώρο εργασίας μου.

Πολύ σημαντικό είναι για εμένα το γεγονός ότι η δουλειά αυτή είχε προστιθέμενη αξία για το ΙΓΜΕ και τη Διεύθυνση μου, καθώς κατέστη εφικτή η χρηματοδότηση πολλών έργων βιομηχανικού ενδιαφέροντος σε εργαστηριακή και ημι-βιομηχανική κλίμακα, με κάποια από αυτά να συστήνουν νέες και επιτυχημένες βιομηχανικές πρακτικές στο μεταλλευτικό κλάδο. 

Ε.: Τα τελευταία έτη παρατηρείται μια προσπάθεια εξωστρέφειας του τομέα των Ορυκτών Πρώτων Υλών, με στόχο την πιο ουσιώδη επικοινωνία με την κοινωνία, η οποία έχει πλέον μεγαλύτερη επίγνωση στα θέματα που τον αφορούν. Σε αυτό το πλαίσιο, η στελέχωση του τομέα σε θέσεις ευθύνης αρχίζει, σταδιακά, να παίρνει και γυναικεία χροιά. Πόσο κοντά ή μακριά πιστεύετε ότι βρίσκεται η ισότιμη συμμετοχή των γυναικών επαγγελματιών σε αυτόν το χώρο;

Μάρθα Γρόσσου-Βαλτά: Θεωρώ αναγκαία και επιβεβλημένη τη συμμετοχή των γυναικών στο χώρο μας, αλλά και σε κάθε χώρο. Το αν θα είναι ισότιμη αυτή η συμμετοχή, πιστεύω πως συναρτάται σε μεγάλο ποσοστό με τις ιδίες και τη θέληση τούς να ανταποκριθούν στις σημερινές προκλήσεις. Δεν είναι απαραίτητο μια μεταλλειολόγος να δουλέψει ως «μιναδόρος» για να ανήκει στο χώρο, ειδικότερα σήμερα που υπάρχει ευρύ πεδίο δραστηριότητας σε όλη την αλυσίδα αξίας των ορυκτών πρώτων υλών αλλά και ανάγκη για νέα ταλέντα, γυναίκες και άνδρες.

Επί παραδείγματι, ένας τομέας στον οποίο δίνεται ιδιαίτερη έμφαση είναι η αξιοποίηση των ορυκτών φυσικών πόρων μέσω της ανάπτυξης φιλικών περιβαλλοντικά τεχνολογιών / μεθοδολογιών για την αξιοποίηση υλικών «δεύτερης κατηγορίας», φτωχών σε περιεκτικότητα μεταλλευμάτων, παραπροϊόντων, ή και απορριμμάτων. Αν αναπτυχθεί τελικώς η τεχνολογία, αυτό θα είναι αποτέλεσμα επισταμένης δουλειάς και αφοσίωσης, όχι του φύλου του εκάστοτε ερευνητή.

Επιπροσθέτως, ένας άλλος τομέας που πιστεύω πως οι γυναίκες μπορούν να ανταποκριθούν δυναμικά είναι ο τομέας προστασίας του περιβάλλοντος που είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με κάθε νέο έργο, είτε με τη μορφή της εξοικονόμησης των ορυκτών φυσικών πόρων, είτε προς την κατεύθυνση της εξοικονόμησης νερού και ενέργειας, είτε σαν πρόταση για βελτίωση της παραγωγικής διαδικασίας. Το μέλλον της γυναίκας μεταλλειολόγου ανοίγεται σε πολλά νέα πεδία.

Η ορθολογική και άμεση αξιοποίηση ορυκτών πόρων -πράγμα που δε γίνεται αυτή τη στιγμή από την πολιτεία- και η επαναλειτουργία ή δημιουργία νέων βιομηχανιών μεταλλευτικού ενδιαφέροντος είναι σίγουρο ότι θα βοηθούσε πολύ στην ενίσχυση του κλάδου μας με υψηλών ικανοτήτων ανθρώπινο δυναμικό, ανεξαρτήτως φύλου.

Η γυναίκα μεταλλειολόγος θα έχει πάντα μια θέση στη βιομηχανική ανάπτυξη, στην έρευνα, στην καινοτομία, στο περιβάλλον. Επομένως, κατά τη γνώμη μου, ποιο πρέπει να είναι το σύνθημα μας; Προχωράμε μπροστά, πιστεύουμε στον εαυτό μας και στις ικανότητες μας, δουλεύουμε σκληρά, και έτσι κατακτάμε το μέλλον μας. 

Το σύνθημα μας πρέπει να είναι: Προχωράμε μπροστά, πιστεύουμε στον εαυτό μας και στις ικανότητες μας, δουλεύουμε σκληρά, και έτσι κατακτάμε το μέλλον μας

Ε.: Work-Life balance: Με ποιες «πρώτες ύλες» εκτιμάτε ότι μπορεί να επιτευχθεί αυτός ο στόχος για μία γυναίκα επαγγελματία στον τομέα των Ορυκτών Πρώτων Υλών;

Μάρθα Γρόσσου-Βαλτά: Η επίτευξη μίας τέτοιας ισορροπίας εκτιμώ ότι είναι συνάρτηση του αντικειμένου απασχόλησης, της μορφής και των συνθήκων εργασίας, του εργασιακού και του οικογενειακού περιβάλλοντος της κάθε γυναίκας. Ο τέλειος συνδυασμός είναι να αγαπάμε αυτό που κάνουμε, ώστε η δουλειά να μην είναι πρόβλημα αλλά ευχαρίστηση.

Αναμφίβολα αυτό δεν είναι πάντα εφικτό, αλλά είναι σίγουρα η βασική προϋπόθεση για μία επιτυχημένη καριέρα και μία ισορροπημένη οικογενειακή ζωή. Προσωπικά θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό καθώς είχα πλήθος ευνοϊκών παραμέτρων κατά τη χάραξη της πορείας μου: ασχολήθηκα με την έρευνα, κάτι που επέλεξα ακόμη και από τη διπλωματική μου στο Πολυτεχνείο, βρήκα δουλειά στην Αθήνα, γεγονός που μου επέτρεψε να συνδυάζω τα θέλω μου, ενώ ολοκλήρωσα και το μεταπτυχιακό πρόγραμμα μου στο γνωστικό αντικείμενο της επιλογής μου που ήταν η επεξεργασία των ΟΠΥ για την παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Αντικειμενικά μιλώντας, ο ελεύθερος χρόνος μου σε μία εργασιακή καθημερινότητα, που περιελάβανε και πολλά επαγγελματικά ταξίδια, ήταν πάντα λίγος, και πάντα αφιερωμένος στην οικογένεια μου. Είμαι περήφανη για τις δύο κόρες μου που έγιναν αμφότερες επιστήμονες, τις οποίες μεγάλωσα έχοντας την αγάπη και την ουσιαστική υποστήριξη του συζύγου μου. Προσωπικό χρόνο απέκτησα μόνο όταν συνταξιοδοτήθηκα και πράγματι, τώρα, τον απολαμβάνω!

Εν κατακλείδι, η σύγχρονη γυναίκα αν θέλει να επιτύχει (και ευτυχήσει) πρέπει να προσπαθήσει να ισορροπήσει το χρόνο της ανάμεσα σε καριέρα-δουλειά και στην οικογένεια, με ιδεώδες να αφήσει ένα παραθυράκι για τον προσωπικό χρόνο και τα θέλω της.

Σύντομο βιογραφικό

Η κυρία Μάρθα Γρόσσου-Βαλτά αποφοίτησε από τη Σχολή Μεταλλειολόγων του ΕΜΠ και απέκτησε Master of Science στο Mineral Process Design από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, Diploma of Imperial College DIC και Δίπλωμα στην Διοίκηση Επιχειρήσεων από την ΑΣΟΕΕ. Διετέλεσε Διευθύντρια στη Διεύθυνση Τεχνολογίας Εμπλουτισμού Μεταλλουργίας του ΙΓΜΕ για 22 έτη. Η κυρία Γρόσσου-Βαλτά ήταν μέλος πολλών επιστημονικών ελληνικών και διακρατικών επίτροπων και έχει περισσότερες από 100 δημοσιεύσεις, άρθρα, εκθέσεις και μελέτες σχετικά με επεξεργασία Ορυκτών Πρώτων Υλών. Επίσης έχει λάβει τιμητικές διακρίσεις από το ΙΓΜΕ, το ΤΕΕ και το ΕΜΠ για την προσφορά της.

Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή ή αναδημοσίευση, μερική ή ολική, του εν λόγω περιεχομένου. Το RAWMATHUB.GR διατηρεί το αποκλειστικό δικαίωμα δημοσίευσης και παροχής αδειών αναδημοσίευσης κατόπιν έγγραφης άδειας, επιφυλασσόμενο για την άσκηση κάθε νόμιμου δικαιώματος του. Εφόσον επιθυμείτε να χρησιμοποιήσετε το περιεχόμενο, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.. 

Αφιέρωμα - Ορυκτές Πρώτες Ύλες, Γένους Θηλυκού
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER