Σεβασμός, ισότητα, κατανόηση, οι πρώτες ύλες για κάθε γυναίκα επαγγελματία

Σεβασμός, ισότητα, κατανόηση, οι πρώτες ύλες για κάθε γυναίκα επαγγελματία

Στη ζωή μιας επαγγελματία Χημικού Μηχανικού, η έννοια της «ισορροπίας» παίζει πρωτεύοντα ρόλο. Το πώς αυτή επιτυγχάνεται όταν τα «αντιδρώντα στοιχεία» είναι η καινοτόμος οπτική σε έναν παραδοσιακό χώρο, η προσπάθεια της αναγνώρισης (έναντι της καχυποψίας) και η ολοκλήρωση μέσα από τη μητρότητα, είναι ζήτημα χαρακτήρα. Η Κατερίνα Πολύζου, Γενική Διευθύντρια, Υπεύθυνη Ανθρωπίνων Πόρων της ΜΟΝΟΛΙΘΟΣ Ε.Π.Ε και μητέρα του Βασίλη και της Μαρίας, μιλά για τους κύριους παράγοντες που επηρέασαν την «κινητική» της δικής της πορείας στον κλάδο της μεταλλουργίας/ανακύκλωσης.

Ε.: Ο εξορυκτικός-μεταλλουργικός κλάδος είναι ένας ιδιαίτερα απαιτητικός χώρος με προφίλ που ισορροπεί, διαχρονικά- και, ίσως, παράδοξα- μεταξύ της αναγκαιότητάς του ως απαραίτητος αρωγός στις σύγχρονες τεχνολογίες και των παραδοσιακών δομών διοίκησης και λειτουργίας. Πώς επιλέξατε να δραστηριοποιηθείτε σε αυτόν τον τομέα;

Κατερίνα Πολύζου: Ολοκλήρωσα τις σπουδές μου, στην Σχολή Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, τον Φεβρουάριο του 1998. Τη συγκεκριμένη εποχή, η έννοια της start-up/νεοφυούς επιχείρησης ήταν στα σπάργανα για τα Ελληνικά Επιχειρηματικά δεδομένα, πόσο δε μάλλον για τον κλάδο της μεταλλουργίας/ανακύκλωσης που αποτελεί έναν κατεξοχήν κλάδο έντασης κεφαλαίου, ο οποίος ήταν και είναι ανδροκρατούμενος, κυρίως στις διευθυντικές θέσεις.

Παρόλα αυτά, υπήρξα υπερήφανο μέλος μία ομάδας αποτελούμενης από 3 γυναίκες και 1 άνδρα, η οποία είχε την ιδέα να ιδρύσει, στην Ελλάδα, μία start-up εταιρεία ανακύκλωσης πολυτίμων μετάλλων προερχόμενα από δευτερογενείς πηγές (καταλύτες αυτοκινήτων). Από την έναρξη της εταιρείας, είμαι μέτοχος της εταιρείας και ασκώ χρέη Γενικής Διευθύντριας και Υπεύθυνης Ανθρωπίνων Πόρων.

Η επιλογή του συγκεκριμένου τομέα ήρθε ως απόρροια της θέλησης μου να ασχοληθώ με τον κλάδο τον οποίο σπούδασα. Συν τω χρόνο και παρά τις ενδιάμεσες δυσκολίες, η επιλογή αποδείχτηκε ορθή, καθώς σήμερα είμαι Μέτοχος και Γενική Διευθύντρια μίας δυναμικής ελληνικής εταιρείας που απασχολεί 30 άτομα, τα μισά εκ των οποίων διαθέτουν μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών.

Ε.: Πείτε μας λίγα λόγια για την εμπειρία σας ως επαγγελματία στον τομέα των Ορυκτών Πρώτων Υλών. Ποια αναγνωρίζετε ως τη μεγαλύτερη πρόκληση που κληθήκατε να αντιμετωπίσετε, ως σήμερα, στο εργασιακό περιβάλλον σας;

Κατερίνα Πολύζου: Η μεγαλύτερη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει μία νέα γυναίκα στον μεταλλουργικό τομέα είναι η απόκτηση σεβασμού των συνεργατών της. Αν μάλιστα, η νέα γυναίκα προΐσταται μιας ομάδας, η συγκεκριμένη πρόκληση γίνεται ακόμη μεγαλύτερη.

Αντιμετώπισα τη συγκεκριμένη πρόκληση αναλαμβάνοντας το ρίσκο και την ευθύνη των καθημερινών μου αποφάσεων, προσδοκώντας (όπως και τελικά έγινε) να εμπνεύσω σεβασμό για τις ικανότητές και την αποδοτικότητά μου μέσα στην εταιρεία. Η εμπειρία που αποκτούσα με το πέρασμα του χρόνου, βοήθησε ώστε να αποκτήσω χαρακτηριστικά καθοδηγητή μίας ομάδας ανθρώπων που έχουν έναν κοινό στόχο και σκοπό.

Φυσικά, υπήρξαν και διαστήματα καχυποψίας τόσο από συνεργάτες όσο και από υφισταμένους μου. Αυτά όμως δεν ήταν ικανά να με αποπροσανατολίσουν από τον επαγγελματικό στόχο μου.

Η μεγαλύτερη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει μία νέα γυναίκα στον μεταλλουργικό τομέα είναι η απόκτηση σεβασμού των συνεργατών της. Αν μάλιστα, η νέα γυναίκα προΐσταται μιας ομάδας, η συγκεκριμένη πρόκληση γίνεται ακόμη μεγαλύτερη.

Ε.: Τα τελευταία έτη παρατηρείται μια προσπάθεια εξωστρέφειας του τομέα των ΟΠΥ, με στόχο την πιο ουσιώδη επικοινωνία με την κοινωνία, η οποία έχει πλέον μεγαλύτερη επίγνωση στα θέματα που τον αφορούν. Σε αυτό το πλαίσιο, η στελέχωση του τομέα σε θέσεις ευθύνης αρχίζει, σταδιακά, να παίρνει και γυναικεία χροιά. Πόσο κοντά ή μακριά πιστεύετε ότι βρίσκεται η ισότιμη συμμετοχή των γυναικών επαγγελματιών σε αυτόν τον χώρο;

Κατερίνα Πολύζου: Ο μεταλλουργικός κλάδος, και ιδιαίτερα οι θέσεις ευθύνης στο συγκεκριμένο κλάδο, είναι δύσκολος τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες συναδέλφους. Συχνά, οι επενδύσεις κεφαλαίου είναι πολύ σημαντικές, οπότε και η πίεση για την επιτυχία και την επίτευξη των στόχων της ομάδας είναι μεγάλη.

Σε συνθήκες πίεσης, οι εξωγενείς παράγοντες παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο. Οι γυναίκες συνάδελφοι βρίσκονται συχνά μέσα σε έναν κυκεώνα πιέσεων τόσο επαγγελματικών (για την επίτευξη των στόχων τους) όσο και οικογενειακών και κοινωνικών προκαταλήψεων. Αποτέλεσμα αυτών των εξωγενών πιέσεων είναι να αποφεύγουν τις θέσεις ευθύνης στη βιομηχανία, γενικότερα.

Φυσικά, τα τελευταία χρόνια η κατάσταση έχει αλλάξει προς το καλύτερο, όμως απέχουμε ακόμη πολύ από μία ισότιμη αντιπροσώπευση των γυναικών σε θέσεις ευθύνης στο μεταλλουργικό κλάδο και στην βιομηχανία γενικότερα.

Ε.: Work-Life balance: Με ποιες «πρώτες ύλες» εκτιμάτε ότι μπορεί να επιτευχθεί αυτός ο στόχος για μία γυναίκα επαγγελματία στον τομέα των Ορυκτών Πρώτων Υλών;

Κατερίνα Πολύζου: Όντας μητέρα δύο παιδιών, έχω αντιμετωπίσει και αντιμετωπίζω καθημερινά την πρόκληση της ισορροπίας μεταξύ δουλειάς και οικογένειας. Από την μία, η θέση ευθύνης που κατέχω σε ένα ανταγωνιστικό εργασιακό περιβάλλον και από την άλλη η θέληση μου να μη χάσω τίποτε από τη διαδικασία μεγαλώματος των παιδιών μου, καθιστούν την καθημερινότητά μου γεμάτη από προκλήσεις.

Οι «πρώτες ύλες» που απαιτούνται ώστε να αντιμετωπιστούν οι παραπάνω προκλήσεις είναι ο σεβασμός της εταιρείας απέναντι στις γυναίκες εργαζόμενες, ο σεβασμός των συναδέλφων καθώς και η κατανόηση του οικογενειακού περιβάλλοντος. Η συγκεκριμένη εξίσωση είναι δύσκολη να επιλυθεί και δεν επιλύεται, πάντα, μονοσήμαντα.

Υπήρξα τυχερή που εργάζομαι σε μία επιχείρηση που σέβεται τις γυναίκες εργαζόμενες (γι'αυτό άλλωστε υπάρχει και απόλυτη ισορροπία μεταξύ ανδρών και γυναικών στην επιχείρηση), όμως αυτό δε μπορεί να επαφίεται στην καλή διάθεση της διοίκησης των εταιρειών. Οι γυναίκες εργαζόμενες θα πρέπει να προστατεύονται από την πολιτεία, ώστε να μην μένει πίσω ούτε η καριέρα τους, ούτε, φυσικά, η οικογένειά τους. Καλές πρακτικές υπάρχουν σε όλες τις αναπτυγμένες κοινωνίες, τις οποίες θα πρέπει να μάθουμε να ακολουθούμε και εμείς στην Ελλάδα. 

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Κατερίνα Πολύζου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Νυρεμβέργη της Γερμανίας από Έλληνες γονείς. Το Φεβρουάριο του 1998 αποφοίτησε από τη Σχολή Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και τον Οκτώβριο του 2000 ίδρυσε την εταιρεία ΜΟΝΟΛΙΘΟΣ Καταλύτες & Ανακύκλωση Ε.Π.Ε., η οποία ειδικεύεται στη βιομηχανική παραγωγή καταλυτών αυτοκινήτων και στην ανακύκλωση πολυτίμων μετάλλων. Την ίδια χρονιά τιμήθηκε από τον ΕΟΜΜΕΧ με το βραβείο «Καλύτερου Νέου Επιχειρηματία».

Από το 2000 έως σήμερα, εκτελεί χρέη Γενικής Διευθύντριας και Υπεύθυνης Ανθρωπίνων Πόρων (Chief Operating Officer) της ΜΟΝΟΛΙΘΟΣ Ε.Π.Ε.. Η εταιρεία απασχολεί 30 άτομα προσωπικό και κατέχει βιομηχανικούς χώρους και χώρους γραφείων συνολικής στεγασμένης έκτασης μεγαλύτερης των 2.000 τμ. Έχει πλούσιο συγγραφικό έργο και είναι εφευρέτης ενός Διπλώματος Ευρεσιτεχνίας. Είναι παντρεμένη και μητέρα διδύμων, του Βασίλη και της Μαρίας.

Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή ή αναδημοσίευση, μερική ή ολική, του εν λόγω περιεχομένου. Το RAWMATHUB.GR διατηρεί το αποκλειστικό δικαίωμα δημοσίευσης και παροχής αδειών αναδημοσίευσης κατόπιν έγγραφης άδειας, επιφυλασσόμενο για την άσκηση κάθε νόμιμου δικαιώματος του. Εφόσον επιθυμείτε να χρησιμοποιήσετε το περιεχόμενο, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.. 

foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER