Καμία γυναίκα δεν πρέπει να μένει πίσω

Καμία γυναίκα δεν πρέπει να μένει πίσω

Η Ρούλα Κεχρή είναι συνεργάτης του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας σε θέματα Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων & Διεθνών Σχέσεων, αλλά πάνω από όλα είναι μια αεικίνητη πρέσβυς της γνώσης και της εξέλιξης. Η ενασχόληση της με τον μεταλλευτικό τομέα στηρίζει και αναδεικνύει έναν ουσιαστικό δίαυλο επικοινωνίας με διεθνείς πρωτοβουλίες που αφορούν στην υιοθέτηση τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών. Η Ρούλα Κεχρή απαντά με έργο στις στερεοτυπικές αντιλήψεις και δεν αφήνει ποτέ καμία γυναίκα μόνη της, πίσω.

Ε.: Πείτε μας λίγα λόγια για την εκπαίδευση και επαγγελματική εμπειρία σας. Ποια αναγνωρίζετε ως τη μεγαλύτερη πρόκληση που κληθήκατε να αντιμετωπίσετε, ως σήμερα, στην επαγγελματική πορεία σας;

Ρούλα Κεχρή: Όσον αφορά τις σπουδές μου, ξεκίνησα επιλέγοντας την Αγγλική Φιλολογία ως μια σχολή που θα μου άνοιγε ένα παράθυρο σε άλλους πολιτισμούς και με τη δυνατότητα να αποκτήσω σύντομα προσωπικό εισόδημα. Φοιτήτρια ακόμη εργάστηκα ως καθηγήτρια business English σε μεγάλες εταιρείες (Pirelli, Mercedes-Benz, κ.ά.) και σύντομα μου προσφέρθηκε διοικητική θέση στη θυγατρική της Mercedes-Benz A.G. στην Ελλάδα. Αυτή ήταν η αιτία που σπούδασα Marketing στο αγγλόφωνο κολλέγιο BCA.

Εν συνεχεία, εργάστηκα για μια επταετία στη UNICEF στην Ελλάδα αποκτώντας εμπειρία στα διεθνή προγράμματα συνεργασίας και διεθνείς πρωτοβουλίες όπως οι SDGs που ήταν το αντικείμενο μας ήδη από τη δεκαετία του ’90, λαμβάνοντας την ίδια περίοδο υποτροφία από τη Γερμανική Κυβέρνηση για σύντομες σπουδές στο εξωτερικό. Οι επιπλέον σπουδές μου στο Πάντειο ήταν στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων και αρχές της νέας χιλιετίας διορίστηκα μόνιμη εκπαιδευτικός, καταλαμβάνοντας αρκετές θέσεις στελέχους της εκπαίδευσης και εμπλουτίζοντας εκ νέου τις γνώσεις μου με νέες μεταπτυχιακές σπουδές στην εκπαίδευση και με υποτροφία από το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.

Συμπερασματικά, θα μπορούσα να πω ότι οι εναλλαγές στην εργασία μου προκαλούσαν τις σπουδές μου σε νέα αντικείμενα προσφέροντας μου εν τέλει μια ολιστική προσέγγιση των πραγμάτων. Αυτή η συσσωρευμένη γνώση και η εργασιακή εμπειρία ήταν τα στοιχεία που αξιοποίησα στην παρούσα θέση μου ως Συνεργάτης του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, κ. Φάνη Σπανού, για τα ευρωπαϊκά προγράμματα (Horizon, Interreg, TSI, Life, Erasmus+, Agrip-Multi, κ.λπ.) και τις διεθνείς σχέσεις.

Κοιτάζοντας το παρελθόν θα έλεγα ότι δεν αντιμετώπισα κάποια μεγάλη πρόκληση γιατί έβλεπα κάθε αλλαγή και δυσκολία ως μια νέα χρήσιμη εμπειρία, μια ευκαιρία για εξέλιξη και ακόμη και στις δυσκολότερες στιγμές δεν έχασα την πίστη μου στο Θεό. 

Δεν αντιμετώπισα κάποια μεγάλη πρόκληση γιατί έβλεπα κάθε αλλαγή και δυσκολία ως μια νέα χρήσιμη εμπειρία και μια ευκαιρία για εξέλιξη

Ε.: Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας είναι συνυφασμένη με την εξορυκτική δραστηριότητα σε βάθος δεκαετιών, με την τελευταία να έχει αποκαταστήσει μία ουσιώδη και λειτουργική σχέση με την τοπική κοινωνία. Με βάση την εμπειρία σας σε έργα Ευρωπαϊκής εμβέλειας, πόσο ενημερωμένος είναι μέσος Έλληνας (ή και Ευρωπαίος) πολίτης για α) για την αναγκαιότητα των ΟΠΥ στη διατήρηση του συγχρόνου τρόπου ζωής και β) για την «πράσινη» μετάβαση του εξορυκτικού κλάδου;

Ρούλα Κεχρή: Αυτή την περίοδο έχουμε δύο νέα προγράμματα σχετικά με την εξόρυξη στην Περιφέρεια μας, ένα TSI2023 με απευθείας χρηματοδότηση από τη Γεν. Δ/νση Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της ΕΕ (DG REFORM) και ένα Interreg Europe, και τα δύο για την υποστήριξη της πράσινης μετάβασης και την αυτάρκεια της ΕΕ σε ΟΠΥ.

Οι σχετικές συζητήσεις με τον περίγυρο καταδεικνύουν την ευρύτατη άγνοια που υπάρχει γύρω από τον ορυκτό πλούτο της Περιφέρειας και τη χρησιμότητα των ΟΠΥ στην οικονομία και στην καθημερινή ζωή. Παράλληλα είναι εμφανές το άγχος για τις επιπτώσεις της εξόρυξης στο περιβάλλον και στην ανθρώπινη υγεία. Διαπιστώνω επίσης μια μεγαλύτερη κινητικότητα σε ευρωπαϊκό επίπεδο με πρωτοπόρους τη Φινλανδία και την Ισπανία στη διεκδίκηση πόρων, στη δικτύωση, στη δημιουργία ανθρώπινου κεφαλαίου, στην αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και στην εν γένει ανάπτυξη της εξόρυξης.

Επίσης, υπάρχει σημαντικός αριθμός καλών πρακτικών σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσον αφορά την «πράσινη» μετάβαση του εξορυκτικού κλάδου και την κοινωνική αποδοχή οι οποίες θα μπορούσαν να λειτουργήσουν προσαρμοζόμενες στην ελληνική πραγματικότητα. Το γεγονός ότι συνήθως υστερούμε χρονικά στις μεταβάσεις σε σχέση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχει και ένα θετικό στοιχείο καθώς έτσι μπορούμε να αποφύγουμε αποτυχημένες καινοτομίες και να υιοθετήσουμε επιτυχημένες πρωτοβουλίες, εκ του ασφαλούς σε μεγάλο βαθμό. 

Ε.: Ποια είναι η άποψη σας για τη θέση της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία; Πιστεύετε πως η γενικευμένη προσπάθεια, κατά τα τελευταία έτη, για την άρση των στερεοτύπων, την ενδυνάμωση των γυναικών στο εργασιακό περιβάλλον και την εμπιστοσύνη σε θέσεις ευθύνης έχει, πράγματι, οικοδομήσει ένα πλαίσιο ίσων ευκαιριών;

Ρούλα Κεχρή: Από τη διεθνή εμπειρία μου, έχω αντιληφθεί ότι υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος να διανύσουμε στην Ελλάδα. Αναμφισβήτητα οι νέες γυναίκες σήμερα είναι σε καλύτερη θέση σε σχέση με όταν ξεκινούσε την επαγγελματική της ζωή η δική μου γενιά γυναικών. Παρόλα αυτά οι γυναίκες παραμένουν σε αρκετά μειονεκτική θέση συγκρινόμενες με τους άντρες συνεργάτες τους καθώς ακόμη και σήμερα γίνονται σε βάρος τους σεξιστικά σχόλια, άκομψο χιούμορ, mansplaining, κ.λπ.

Δυστυχώς, στα μάτια πολλών αντρών άνω των 45 ετών, μια γυναίκα που συναντούν για πρώτη φορά επαγγελματικά θεωρείται είτε «γραμματέας» είτε «βοηθός» του συνεργάτη της καθώς στη συνείδηση τους δεν μπορεί να κατέχει μια υψηλόβαθμη θέση. Αυτό μου έχει συμβεί κάποιες φορές και θα μπορούσε να είναι αστείο, εάν δεν ήταν στερεοτυπική αντίληψη. Επίσης καλά κρατεί το στερεότυπο της «όμορφης, χαζής ξανθιάς» εξαιτίας του οποίου μια ευπαρουσίαστη γυναίκα πρέπει να προσπαθήσει σκληρά για να αποδείξει ότι κατέχει το αντικείμενο της και μπορεί να αναλάβει υψηλή θέση ευθύνης.

Ακόμη και μισθολογικά, οι γυναίκες δεν έχουν καταφέρει να σπάσουν τη «γυάλινη οροφή» καθώς σύμφωνα με έρευνες στον ιδιωτικό τομέα συνήθως πληρώνονται λιγότερο από άντρες συναδέλφους τους ακόμη και αν κατέχουν ίδιου επιπέδου θέση. Βέβαια φέρει σημαντικό μερίδιο ευθύνης η Πολιτεία που δεν έχει καταφέρει να εφαρμόσει μια σύγχρονη ευρωπαϊκή κοινωνική και δημογραφική πολιτική, με δομές και πολιτικές που να διευκολύνουν την εργαζόμενη μητέρα και εν γένει τη μητρότητα. Άλλωστε μόλις πρόσφατα κατακτήθηκε το επίδομα μητρότητας για τις ελεύθερες επαγγελματίες.

Εν κατακλείδι, παρότι δεν υπάρχει καμιά αντιπαλότητα με τους άντρες, είναι δικαίωμα και υποχρέωση μας να διεκδικούμε ουσιαστική ισότητα σε όλες τις εκφάνσεις της προσωπικής και επαγγελματικής ζωής μας. Ειδικά εμείς, οι γυναίκες της επιστήμης και των επιχειρήσεων, πρέπει να θυμόμαστε ότι καμία γυναίκα δεν πρέπει να μένει πίσω. Πρέπει να διεκδικούμε και για τις ευάλωτες γυναίκες, για αυτές που τους δόθηκαν λιγότερες ευκαιρίες στη ζωή τους γιατί μόνο όταν οι γυναίκες έχουν προσωπικό εισόδημα, τότε και μόνο τότε μπορούν να διαφυλάξουν την ανεξαρτησία τους, την προσωπική τους ασφάλεια και την αξιοπρέπεια τους.

Εμείς οι γυναίκες της επιστήμης και των επιχειρήσεων, πρέπει να διεκδικούμε και για τις ευάλωτες γυναίκες, για αυτές που τους δόθηκαν λιγότερες ευκαιρίες στη ζωή τους, ώστε να μπορούν να διαφυλάξουν την ανεξαρτησία τους, την προσωπική τους ασφάλεια και την αξιοπρέπεια τους.

Ε.: Work-life balance : Με ποιες «πρώτες ύλες» εκτιμάτε ότι μπορεί να επιτευχθεί αυτός ο στόχος για τη γυναίκα επαγγελματία του σήμερα; 

Ρούλα Κεχρή: Αντικειμενικά, σπάνια ένας άνθρωπος μπορεί να είναι τέλειος σε όλα. Eκ των πραγμάτων, η γυναίκα έχει περισσότερες ευθύνες και υποχρεώσεις από τον άντρα επαγγελματία-επιστήμονα-σύντροφο. Σε αυτή την αλυσίδα προστίθεται το μητέρα-κόρη, με αυξημένες συνήθως υποχρεώσεις προς τα παιδιά και τους ηλικιωμένους γονείς.

Επομένως κατά τη γνώμη μου, θα πρέπει σήμερα να επενδύσουμε στη μελλοντική εξάλειψη αυτής της άνισης κατανομής ευθυνών ανάμεσα στα δύο φύλα. Έως τότε η γυναίκα ίσως θα πρέπει να προβαίνει σε μια προτεραιοποίηση των στόχων της ούτως ώστε να μην αγωνίζεται για το άριστο σε όλους τους τομείς της ζωής της και τελικά να αισθάνεται ανεπαρκής. 

Σύντομο βιογραφικό

 

Η Ρούλα Κεχρή σπούδασε στη Αγγλικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής (1990) και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Marketing (Dipl., 1994), τις Πολιτικές Επιστήμες (1996) και την Εκπαίδευση (Master in Educational Studies (M.Ed.) 2006).

Από το 1992 έως το 1999, συμμετείχε στην Ελληνική Εθνική Επιτροπή UNICEF (ΜΜΕ, Εκπαίδευση για την Ανάπτυξη & Συλλογή Πόρων). Επίσης διατέλεσε Σχολική Σύμβουλος Στερ. Ελλάδας, Προωθήτρια Προγραμμάτων ΕΕ & Μαθητείας ΕΠΑΛ, Εκπαιδεύτρια εκπαιδευτικών, Διευθύντρια Γυμνασίου, Προϊσταμένη Εκπαιδευτικών Θεμάτων ΔΕ Ευβοίας στο Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας από το 2000 έως το 2018. 

Από το 2019, η Ρούλα Κεχρή είναι συνεργάτης του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας για τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα & τις Διεθνείς Σχέσεις με κύρια καθήκοντα τη δικτύωση, αξιοποίηση ευρωπαϊκών & διεθνών χρηματοδοτικών εργαλείων, τις δράσεις ενίσχυσης της ευρωπαϊκής ταυτότητας στην ΠΣτΕ & ανάδειξης του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της, την αξιολόγηση προτάσεων συνεργασίας, το συντονισμό & παρακολούθηση προγραμμάτων & δικτύων, την εκπροσώπηση της ΠΣτΕ και τις δράσεις προβολής & διάδοσης αποτελεσμάτων.

Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή ή αναδημοσίευση, μερική ή ολική, του εν λόγω περιεχομένου. Το RAWMATHUB.GR διατηρεί το αποκλειστικό δικαίωμα δημοσίευσης και παροχής αδειών αναδημοσίευσης κατόπιν έγγραφης άδειας, επιφυλασσόμενο για την άσκηση κάθε νόμιμου δικαιώματος του. Εφόσον επιθυμείτε να χρησιμοποιήσετε το περιεχόμενο, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.. 

Αφιέρωμα - Ορυκτές Πρώτες Ύλες, Γένους Θηλυκού
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER