Μέλος του μεγαλύτερου οικοσυστήματος καινοτομίας της ΕΕ η Θεσσαλονίκη

Μέλος του μεγαλύτερου οικοσυστήματος καινοτομίας της ΕΕ η Θεσσαλονίκη

Το EIT Digital, «παιδί» του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Καινοτομία και την Τεχνολογία (ΕΙΤ), που έχει ως αποστολή να διατηρήσει την ΕE στην αιχμή της ψηφιακής καινοτομίας, αναπτύσσοντας τα ταλέντα της Ευρώπης και βοηθώντας τα να ξεκινήσουν διεθνώς επιτυχημένες επιχειρήσεις στον ψηφιακό τομέα, απέκτησε γραφείο στη Θεσσαλονίκη, στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας του ΑΠΘ (Walk AUTh).

Ο CEO του ΕΙΤ Digital, Federico Menna, ανέφερε σχετικά: «Η Θεσσαλονίκη επιλέχθηκε για τη δημιουργία του γραφείου, πρωτίστως χάρη στο οικοσύστημα της και το ισχυρό πανεπιστήμιο της. Το συγκεκριμένο γραφείο είναι το εικοστό δεύτερο του ΕΙΤ Digital (το οποίο, σημειωτέον, διαθέτει και hub στη Silicon Valley των ΗΠΑ) και έπεται η δημιουργία αντίστοιχης υποδομής στην πόλη Κλουζ της Ρουμανίας τον Οκτώβριο 2023».

Ο ρόλος του γραφείου της Θεσσαλονίκης είναι στρατηγικός και επειδή αποτελεί μέρος του πλάνου του EIT Digital για την επέκταση του γενικότερα στην περιοχή των Βαλκανίων, αρχής γενομένης από τη γειτονική Βουλγαρία. «Η δημιουργία ενός γραφείου στην Ελλάδα ήταν μια προσπάθεια που ξεκινήσαμε καιρό πριν, αλλά ποτέ δεν καταφέραμε να διανύσουμε το «τελευταίο μίλι». Ωστόσο, τους τελευταίους λίγους μήνες, σε συνεργασία και με τον αντιπρύτανη Έρευνας και Δια Βίου Μάθησης του ΑΠΘ, Στράτο Στυλιανίδη, η δημιουργία του Γραφείου έγινε πράξη», προσθέτει ο Menna.

«Πιστεύουμε στη δυναμική της χώρας (στον τομέα της ανάπτυξης ψηφιακής καινοτομίας). Η δημιουργία του γραφείου ήταν ένα πρώτο μικρό βήμα, αλλά στις επόμενες εβδομάδες και μήνες θα υπάρχουν πολλές δραστηριότητες. Ήδη από αυτό το πρώτο στάδιο του, το Γραφείο μπορεί να δημιουργήσει επίγνωση γύρω από την ψηφιακή καινοτομία και τις δυνατότητες ανάπτυξης της. Στην ουσία, το Γραφείο έχει ως απώτερο στόχο να φέρει κοντά τα ελληνικά πανεπιστήμια, τις επιχειρήσεις, τις startup και τους φοιτητές και φοιτήτριες, προκειμένου να αναπτυχθούν νέες ψηφιακές δεξιότητες και νέες τεχνολογικές λύσεις».

Eρωτηθείς σε ποιους από τους βασικούς πυλώνες της θεματικής ατζέντας του ΕΙΤ Digital θα δοθεί η προτεραιότητα στο Γραφείο Θεσσαλονίκης, ο κ. Menna απάντησε ότι όταν κοιτάζει την Ελλάδα διαπιστώνει ότι υπάρχουν ευκαιρίες για τη χώρα και στους τρεις τομείς που αποτελούν τον πυρήνα των θεμάτων που διαχειρίζεται ο φορέας -ανάπτυξη καινοτομίας, ευρωπαϊκά προγράμματα και αναβάθμιση δεξιοτήτων- αλλά όλα είναι και θέμα χρονισμού (timing).

«Όταν όμως κοιτάζω συνολικά την Ευρώπη, βλέπω μια τεράστια πρόκληση στο πεδίο των δεξιοτήτων (...). Οπότε, αν έπρεπε να θέσω μια προτεραιότητα, αυτή θα ήταν η αναβάθμιση των δεξιοτήτων. Το να έχουμε ένα γραφείο στην Ελλάδα είναι γεγονός καίριας σημασίας για το EΙΤ Digital (...) Κάναμε πρόοδο στο παρελθόν και ελπίζουμε ότι θα δούμε μεγάλα επιτεύγματα στο μέλλον», επισήμανε η Elena Contioso Fleming, περιφερειακή διευθύντρια του EIT Digital για τον ευρωπαϊκό Νότο και απάντησε σε ερωτήματα των παρευρισκόμενων καθηγητριών και καθηγητών, ερευνητών και ιδρυτών εταιριών-τεχνοβλαστών (spin-off) για συγκεκριμένες δυνατότητες που προσφέρονται, όπως οι ανοιχτές προσκλήσεις για έργα, τα προγράμματα scale up (επέκτασης και ανάπτυξης) των επιχειρήσεων και τα θερινά σχολεία.

«Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης με τίτλο «Κύρωση της Πράξης της Γενεύης του Διακανονισμού της Χάγης για τη διεθνή καταχώριση των βιομηχανικών σχεδίων και υποδειγμάτων, η οποία εγκρίθηκε στη Γενεύη στις 2 Ιουλίου 1999». Με τη ρύθμιση επιδιώκεται η αποτελεσματικότερη προστασία των ημεδαπών βιομηχανικών σχεδίων και υποδειγμάτων σε διεθνές επίπεδο μέσω ενός επικαιροποιημένου συστήματος διεθνούς κατάθεσης βιομηχανικών σχεδίων.

Όπως σημειώνεται στην Ανάλυση Συνεπειών Ρύθμισης του νομοσχεδίου η διεθνής κατάθεση βιομηχανικών σχεδίων πραγματοποιείται σήμερα ενώπιον του World Intellectual Property Organization, WIPO, μέσω δύο διαφορετικών Συνθηκών: α) του Διακανονισμού της Χάγης του 1960 και β) της νεότερης Πράξης της Γενεύης του 1999.

Ήδη, τα περισσότερα κράτη που είχαν κυρώσει στην αρχική Συνθήκη, έχουν κυρώσει και εφαρμόζουν τη νεότερη Πράξη της Γενεύης του 1999, που εκσυγχρονίζει και απλοποιεί το σύστημα της διεθνούς καταχώρισης βιομηχανικών σχεδίων. Πλέον μόνο οκτώ κράτη, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, εφαρμόζουν τον Διακανονισμό της Χάγης του 1960. Λόγω του αυξημένου διοικητικού κόστους που συνεπάγεται η διαχείριση δύο διαφορετικών Συνθηκών (του Διακανονισμού της Χάγης και της Πράξης της Γενεύης), εξετάζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Διανοητικής Ιδιοκτησίας (ΠΟΔΙ) το «πάγωμα» της εφαρμογής της Πράξης της Χάγης του 1960.

Εφόσον εγκριθεί από τη Συνέλευση της Ένωσης της Χάγης, θα συνεπάγεται την αδυναμία κατάθεσης διεθνών αιτήσεων από τους Έλληνες σχεδιαστές και τις ελληνικές επιχειρήσεις με δυσμενή αποτελέσματα για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων. Το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης εισάγεται προς επεξεργασία στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή την Τρίτη 12/09/2023

rawmathub.gr linkedin newsletter subscription

Ο ρόλος της Θεσσαλονίκης

Ο κ. Στυλιανίδης σημείωσε ότι το Γραφείο του EIT Digital στη Θεσσαλονίκη έχει στόχο όχι μόνο να ενισχύσει το οικοσύστημα και τα ΑΕΙ της ίδιας της πόλης, αλλά και να λειτουργήσει θετικά για τα άλλα πανεπιστήμια της Βόρειας Ελλάδας και τελικά να «απλωθεί» σε όλη τη χώρα. Τα δε οφέλη της λειτουργίας του εκτιμάται ότι αναπτύσσονται σε τρία επίπεδα: πρώτον, η Θεσσαλονίκη και η Ελλάδα γίνονται μέλη του μεγαλύτερου οικοσυστήματος καινοτομίας στην Ευρώπη.

Δεύτερον, το ανθρώπινο ταλέντο της πόλης και της χώρας αποκτά ευχερέστερη πρόσβαση σε open calls (ανοιχτές προσκλήσεις έργων) και μεταπτυχιακά προγράμματα υψηλού επιπέδου και, τρίτον, οι Έλληνες ιδρυτές και ιδρύτριες νεοφυών επιχειρήσεων (startups) και οι ερευνητές και ερευνήτριες υποστηρίζονται πιο ενεργά.

Ως προς το Κέντρο Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας του ΑΠΘ (Walk AUTh), που αποτελεί και τον «οικοδεσπότη» του ΕΙΤ Digital στη Θεσσαλονίκη, ο project manager του, Βύρων Χρυσοβέργης, υπενθύμισε ότι ο πρώτος κύκλος του Walk «έτρεξε» ήδη και ανακοινώνεται ο δεύτερος. Υπενθύμισε δε ότι οι τρεις βασικοί στόχοι του Κέντρου, που θα εγκαινιαστεί επισήμως στο μέλλον, όπως και το γραφείο του ΕΙΤ Digital, είναι η προώθηση της καινοτομίας στο ΑΠΘ, η ανάπτυξη της απαιτούμενης κουλτούρας -μεταξύ άλλων- με matchmaking φοιτητών ή ερευνητών, που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν κοινές ομάδες στα πεδία της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας και η δημιουργία μιας κοινότητας στον φυσικό και ψηφιακό (μέσω Discord) χώρο.

Αφιέρωμα - Ορυκτές Πρώτες Ύλες, Γένους Θηλυκού
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER