Οι γυναίκες υποστηρίζουν επάξια τον τομέα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας

Οι γυναίκες υποστηρίζουν επάξια τον τομέα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας

Για την Ελευθερία Παπακώστα, Διευθύντρια Ορυχείου Κεντρικού Πεδίου της ΔΕΗ Α.Ε, η επαφή με το περιβάλλον της εξόρυξης από μικρή ηλικία αποτέλεσε ακρογωνιαίο λίθο για τη χάραξη της επαγγελματικής της πορείας. Με πείσμα, θέληση και αγάπη για το αντικείμενο εργασίας της αντιμετώπισε τις προκλήσεις ενός παραδοσιακά ανδροκρατούμενου χώρου, όπως η εξόρυξη του λιγνίτη, και σήμερα βρίσκεται ανάμεσα σε πολλές γυναίκες με θέση ευθύνης στον τομέα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Ε.: Ο εξορυκτικός-μεταλλουργικός κλάδος είναι ένας ιδιαίτερα απαιτητικός χώρος με προφίλ που ισορροπεί, διαχρονικά- και, ίσως, παράδοξα- μεταξύ της αναγκαιότητάς του ως απαραίτητος αρωγός στις σύγχρονες τεχνολογίες και των παραδοσιακών δομών διοίκησης και λειτουργίας. Πώς επιλέξατε να δραστηριοποιηθείτε σε αυτόν τον τομέα;

Ελευθερία Παπακώστα: Μεγαλώνοντας σε μία οικογένεια με πατέρα εργαζόμενο στα Μεταλλεία Αμιάντου Βορείου Ελλάδος (ΜΑΒΕ), πλήθος συγγενών που εργάζονταν στην ΔΕΗ Α.Ε. και γενικότερα ζώντας σε μία περιοχή με έντονη βιομηχανική δραστηριότητα λόγω ΔΕΗ Α.Ε., η επιλογή επαγγελματικού προσανατολισμού προς την κατεύθυνση του μεταλλειολόγου μηχανικού ήταν μονόδρομος.

Από το πρώτο έτος σπουδών μου, τη θερινή περίοδο εργαζόμουν ως ασκούμενη στα Μεταλλεία Αμιάντου (δύο καλοκαιρινές περιόδους) και στα ορυχεία της ΔΕΗ (επίσης δύο καλοκαιρινές περιόδους). Αυτή η πρώτη μου επαφή ήταν και καταλυτική για τη μετέπειτα επαγγελματική πορεία μου στο χώρο αυτό.

Ε.: Πείτε μας λίγα λόγια για την εμπειρία σας ως επαγγελματία στον τομέα των Ορυκτών Πρώτων Υλών. Ποια αναγνωρίζετε ως τη μεγαλύτερη πρόκληση που κληθήκατε να αντιμετωπίσετε, ως σήμερα, στο εργασιακό περιβάλλον σας;

Ελευθερία Παπακώστα: Κατά την έναρξη του εργασιακού μου βίου απασχολήθηκα σε τεχνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνταν στην ΔΕΗ Α.Ε. και συγκεκριμένα στην εξόρυξη λιγνίτη, δηλαδή σε έναν άκρως ανδροκρατούμενο κλάδο εκείνη την εποχή (1992 και έπειτα). Επίσης, από το 1997 και μετά δραστηριοποιήθηκα επαγγελματικά στον κατασκευαστικό κλάδο, σε έργα οδοποϊίας κυρίως στην «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ».

Οι εμπειρίες αυτές, με ανάγκασαν να καταβάλω μεγαλύτερη προσπάθεια για να μπορέσω να εδραιωθώ επαγγελματικά στον χώρο. Όλα τα παραπάνω μου έδωσαν τα απαραίτητα εφόδια για την ανέλιξή μου στην ιεραρχία στο χώρο της ΔΕΗ Α.Ε. Αυτό αποτέλεσε την μεγαλύτερη πρόκληση για μένα στο εργασιακό περιβάλλον και νομίζω ότι έχω κατακτήσει τους στόχους μου. Η τωρινή μου θέση είναι Διευθύντρια Κλάδου Ορυχείου Κεντρικού Πεδίου. 

Ε.: Τα τελευταία έτη παρατηρείται μια προσπάθεια εξωστρέφειας του τομέα των ΟΠΥ, με στόχο την πιο ουσιώδη επικοινωνία με την κοινωνία, η οποία έχει πλέον μεγαλύτερη επίγνωση στα θέματα που τον αφορούν. Σε αυτό το πλαίσιο, η στελέχωση του τομέα σε θέσεις ευθύνης αρχίζει, σταδιακά, να παίρνει και γυναικεία χροιά. Πόσο κοντά ή μακριά πιστεύετε ότι βρίσκεται η ισότιμη συμμετοχή των γυναικών επαγγελματιών σε αυτόν τον χώρο;

Ελευθερία Παπακώστα: Μετά από 30 έτη εργασιακού βίου και με βάση την εμπειρία μου θεωρώ ότι η στελέχωση των θέσεων ευθύνης π.χ. στην ΔΕΗ Α.Ε., γίνεται πλέον και με την συμμετοχή μεγάλου αριθμού γυναικών, οι οποίες αποδεδειγμένα μπορούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτητικές συνθήκες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (Ορυχεία και Σταθμοί).

Ε.: Work-Life Balance: Με ποιες «πρώτες ύλες» εκτιμάτε ότι μπορεί να επιτευχθεί αυτός ο στόχος για μία γυναίκα επαγγελματία στον τομέα των Ορυκτών Πρώτων Υλών;

Ελευθερία Παπακώστα: Το τρίπτυχο της εδραίωσης και της επιτυχίας είναι: πείσμα, θέληση, αγάπη για το αντικείμενο εργασίας. Πείσμα και θέληση διότι οι γυναίκες καλούνται καθημερινά να ισορροπήσουν ανάμεσα στην οικογένεια και την εργασία, τομείς που και οι δύο απαιτούν την πλήρη αφοσίωση τους. Η αγάπη για το αντικείμενο εργασίας αποτελεί την κινητήρια δύναμη για την επίτευξη των στόχων και δίνει δύναμη για τη συνέχεια!

Το τρίπτυχο της εδραίωσης και της επιτυχίας είναι: πείσμα, θέληση, αγάπη για το αντικείμενο εργασίας. Πείσμα και θέληση διότι οι γυναίκες καλούνται καθημερινά να ισορροπήσουν ανάμεσα στην οικογένεια και την εργασία, τομείς που και οι δύο απαιτούν την πλήρη αφοσίωση τους.

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Κοζάνη, στην καρδιά του ενεργειακού κέντρου της χώρας.

Αποφοίτησα το 1992 από τη Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων – Μεταλλουργών του ΕΜΠ. Κατά το διάστημα Οκτώβριος 1992 έως Οκτώβριος 2004, εργάστηκα σε διάφορες τεχνικές εταιρείες που απασχολούνταν σε χωματουργικές εργολαβίες στο χώρο των ορυχείων της ΔΕΗ Α.Ε και σε έργα οδοποιϊας για την κατασκευή της Εγνατίας οδού. Από το Νοέμβριο του 2004 εργάζομαι στη ΔΕΗ Α.Ε, στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας σε διάφορες θέσεις ευθύνης και από τον Ιούλιο του 2021 είμαι Διευθύντρια του Ορυχείου Κεντρικού Πεδίου.

Είμαι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών και συγκεκριμένα στη «Διοίκηση τεχνικών έργων» (2014) από το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και «Ενεργειακές Επενδύσεις και Περιβάλλον» (2021) από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.

Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή ή αναδημοσίευση, μερική ή ολική, του εν λόγω περιεχομένου. Το RAWMATHUB.GR διατηρεί το αποκλειστικό δικαίωμα δημοσίευσης και παροχής αδειών αναδημοσίευσης κατόπιν έγγραφης άδειας, επιφυλασσόμενο για την άσκηση κάθε νόμιμου δικαιώματος του. Εφόσον επιθυμείτε να χρησιμοποιήσετε το περιεχόμενο, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.. 

foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER